Lainaus Kivestä Muuraamalla lehdestä nro 2/2023:

As. Oy Samoan Falen julkisivu on suunnittelun ja muuraustyön taidonnäyte.

Helsingin Jätkäsaareen, meren äärelle Melkinlaiturin alueelle valmistuneen asuinkerrostalon tiilijulkisivu on häkellyttävän monimuotoinen, kun sitä malttaa tarkastella vähän pitempää. Rakennusta kannattaa katsella ensin kauempaa ja lähestyä rauhassa. Se palkitsee, sillä silmä poimii yhä uusia yksityiskohtia.

Kaikkiaan 44:n asunnon kerrostalo voisi olla jykevä tiilimuuri, mutta suunnittelija on päätynyt jakamaan sen pienempimittakaavaisiin massoihin viherhuonevyöhykkeillä, mikä korostaa julkisivun elävyyttä. Rakennuksen omanlaisessa maantasokerroksessa on liiketiloja.

As. Oy Samoan Fale valmistui kuluvana vuonna. Sen tilasi ja pääurakoitsijana toimi Oulun Rakennusteho Oy. Suunnittelusta vastasi Arkkitehtitoimisto INARO.

Laadukas julkisivuratkaisu

Kaavamääräyksessä edellytettiin laadukasta julkisivuratkaisua, mikä Helsingin uusilla asuinalueilla pitkälti tarkoittaa kivi- tai puuaineisuutta. Kohteen pääsuunnittelijana toiminut, arkkitehti SAFA) Vesa Humalisto sanoo, että paksu tiilimuuri sopii kaupunkikuvallisesti Jätkäsaareen hyvin ja oli kohteeseen luonteva valinta. 

– Puhtaaksimuurattu tiili on kestävä ja varma valinta, sillä merenranta-alueella avomereltä puhaltava tuuli tuo julkisivuun vettä. 

Tiilerin umpinainen Ruukintiili oli puolestaan luonteva vaihtoehto. Sen säänkestävyys on erinomainen ja elinkaari useita satoja vuosia.

Suunnittelijat halusivat julkisivussa näkyviin myös käden jälkeä, vanhaa teollista ympäristöä heijastavaa tiilimateriaalia, johon Ruukintiili ajatuksellisesti sopii hyvin. Jokainen Ruukintiili on oma yksilö, toista samanlaista tiiltä ei löydy.

–Jätkäsaaren alkupäässä sijaitsevat arkkitehti Lars Soncin suunnittelemat tiileiset varastorakennukset, nykyisin toki jo uudessa käytössä hotellikompleksin osana kaipasivat kohteeseen vanhan teollisuusrakennuksen fiilistä, jota modernin siisti ja tasalaatuinen tiilimuuraus ei olisi tuonut, Humalisto huomauttaa.

Haastetta piisaa

Suunnittelijat halusivat tuoda julkisivuratkaisuun yllätyksellisyyttä modernilla tavalla.

– Massoittelultaan ja aukotukseltaan rakennus on aika yksinkertainen, selkeä ja toistuva. Meidän ei tarvinnut lähteä leikkimään aukotuksen monimuotoisuudella, Humalisto sanoo.

Kaksiportainen, U:n muotoinen rakennus on massoiteltu viiteen osaan. Kauempaa katsoen rakennus on arkkitehtuuriltaan, massoittelultaan ja värimaailmaltaan rauhallinen ja vaatimatonkin. 

–Tarkemmin tutustuttaessa huokuu lämpimyyttä, ystävällisyyttä, vuorovaikutusta ja pieniä yllätyksiä, Humalisto lupaa.

Lähempää tarkasteltaessa muurauksesta paljastuu yksityiskohtien runsaus. Julkisivusta löytyy valon ja varjon leikkiä muodostavaa syvyyssuuntaista kolmiulotteista seinäpintaa, erilaisia kehyksiä, syvennyksiä, reliefejä, vaihtelua saumojen väleissä.  

–Niillä haastamme katsojan silmää, Humalisto nauraa.

On siinä haastettu muurareitakin. As. Oy Samoan Falen julkisivun muuraustyöstä vastasi kokonaistoimituksena tiilien ja laastien hankintaa myöten Nurmijärven Muurarit Oy.

–Toimitusprosessi oli vaativa kokonaisuus, toimitusjohtaja Jukka Puumalainen myöntää. –Vaikka nopeasti katsoen julkisivussa näyttää olevan vain yhtä tiiltä, siinä on oikeasti 15 erilaista tiilituotetta. 

Niiden saaminen tiilitehtaalta työmaalle oikea-aikaisesti oli todellinen logistisen suunnittelun taidonnäyte. 

–Piirsimme julkisivun karttaan pieninä lohkoina, jotta kaikki tuotteet saataisiin valmistettua ja toimitettua työmaalle tismalleen oikea-aikaisesti. Kyllä siinä suurimmaksi osaksi onnistuttiinkin, Puumalainen nauraa. 

Aukkopalkit olivat julkisivumuurauksessa suuressa roolissa. Niitä oli noin 150 kappaletta ja parikymmentä erilaista. Jokaisen valmistus piti ajastaa. 

Monimuotoinen muuraus vaati osaamista – etenkin maantasokerroksen taidemuuraus. – Keskustelimme tilaajan kanssa ennen työn aloittamista, että siihen tarvitaan kaiken nähneitä, erityisen kokeneita muurareita, mikä tarkoittaa yli 25 vuoden kokemusta niin julkisivujen kuin tulisijojenkin muuraamisesta. Sellaisia ei kasva joka oksalla ja näitä kultakimpaleita hyödynnämme myös seuraavan polven kasvattamisessa, Puumalainen kertoo. 

Muurareilla oli käytettävissään toki arkkitehdin ohjeet, mutta koska poltettu tiili ei ole koskaan millilleen mittatarkka, koristeellisen muurauksen toteutus edellyttää sekä näkemystä että kokemusta.

Samoan Falen ensimmäisen kerroksen taidemuuraus oli toteutukseltaan yksi haastavimmista kohteistamme, mutta onnistuimme siinä todella hyvin. Työnjohdon tuki oli avainasemassa, Puumalainen summaa. 

Humalisto myöntää, että kohde oli muurareille varmasti erilaisine detaljeineen tavanomaista haastavampi, sillä useimmat kohteet ovat hyvin suoraviivaisia. –Sekä työmaa että muuraus ottivat haasteen vastaan ja suoriutuivat kyllä todella hyvin. Olemme varmasti kaikki lopputulokseen hyvin tyytyväisiä, Humalisto sanoo.”


Video kohteesta

Kuvia kohteesta